Yatalak hastalar yemek yeme, içme ve tuvalet, banyo gibi ihtiyaçlarını yapmak için başkalarından destek alan hastalardır. Bu hastaların psikolojik destek veya fiziksel egzersiz yaparken desteğe yani bir bakıcıya ihtiyaç duyuluyor. Yatalak hastalara bakmak oldukça zordur. Bu hastalar için hasta yatağı modellerimiz özel olarak tasarlanmıştır.
Uzun süreli yatağa bağlı kalan hastalar için çeşitli yatak modelleri üretilmiştir. Hasta karyolası yatalak hastaların da hayatlarını kolaylaştırmıştır ve bu hasta yatağı modelleri kumanda ile çalışabilmektedir. Kısa süreli yatalak hastaları eğer hasta yatağı almaya imkânı yoksa hasta yatağı kiralama imkânlarından yararlanabilir. Birden çok hasta yatağı çeşidi var ve bunlardan biri de Havalı hasta yatağı modelidir. Bu yatak hava yardımı ile şişirilir yani pompa ile çalışır ve uzun süre rahatlıkla kullanma imkânı sağlamaktadır.
Evinde tedavisi devam eden bir tür kronik hastalığa sahip olan kişilerdir. Yatağa bağlı olan hastanın bakıma ihtiyacı olan hastaların evde profesyonel hizmetin sunulmasıdır. Hastaların yani kişilerin sağlık nedeniyle hastaneye ihtiyaç olmadığından, gerekli koşulları sağlanıp evde bakılmasıdır.
Yatalak hastalar yaşamlarını sürdürebilmeleri için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Aksi halde kaslarda ve dokularda yetersizlik, kilo ve doku kaybı ve de ileriki aşamada ise bilinç yitimi oluşabilir. Hastaların beslenmelerinde; yağ, protein, karbonhidrat, mineral ve sıvı dengesi olmalıdır.
Beslenmeleri diğer sağlıklı olan insanlarla aynıdır yani sık aralıklarla ve de azar azar çiğnemesi ve yutması kolay olan besinlerle beslenmelidir. Hastaların özel bir durumu olmadığı sürece 1.5 veya 2 litre sıvı tüketilmelidir.
Hastaların öncelikle burundan mideye doğru uzatılan nazogastrik sonda (NGS) yerleştirmek yani basit ve de etkili bir beslenme yolu oluşturulur. NGS işlem yapılırken mutlaka sağlık personelinden yardım alınmalıdır. Hastanın beslenme sondası silikon olmalı ve her ay değiştirilmesi gerekir. NGS en fazla 2 veya 3 ay kullanabilirsiniz, ama daha uzun süre kullanmak istiyorsanız PEG yöntemini tercih edebilirsiniz. Bu yöntemde ise ağza, yutak yolundan geçirilerek bir endoskop yolu ile mideye ulaşılıyor ve mide duvarı içeriden dışarıya doğru cildinden çıkarılarak sonda yerleştiriliyor. Bu iki tip sonda da büyük bir hacimli enjektörler yani yoğun bakımlarda kullanılan beslenme şekli kullanılıyor.
Süt, yumurta ve balı karıştırarak yiyebilirler. Et suyu çorba ya da blenderden geçirilerek sıvılaştırılmış besinler ve de hazır mamalar da hastaya verilebilir. Yatalak hasta ile sağlıklı bir insanın sıvı ve enerji ihtiyaçları birbirinden çok farklıdır, her beslenmeden sonra tıkanmanın olmaması için mutlaka sondanın içinden temiz ve ılık içme suyu geçirilerek sonda temizlenmelidir ve en son olarak da sondanın çıkış yerlerinde cildin tahriş olup olmadığını günlük kontrol edilmesi gerekir.
Hastalarda iştahsızlık gelişebilir, bunun için besinleri hastaların beğeneceği ve seveceği şekilde hazırlanmalı ve de görüntüsüne dikkat edilmelidir. Hastaların besinleri tüketilebildiği miktarlar az olduğu için besinlerin, besin değeri yüksek olan gıdalar tercih edilmelidir.
Hasta eğer yataktaysa olabildiğince dik oturmalıdır, bakıcının da hastayı görebileceği şekilde oturulmalıdır. Hastanın beslenmeden önce takma diş ya da işitme kullanıyorsa takılmalıdır. Hasta yemek yerken kafasını geriye doğru atabilir bunun için çatal ya da kaşıkla ağzından yukarı tutulmalı. Hastayı beslerken kolayca çiğneyip, yutabileceği yani yumuşak sulu besinler veya yarı katı besinler tüketilmeli gerekirse ezilerek püre halinde yenilmelidir. Hastanın besinleri her zaman küçük lokmalar ile küçük porsiyonlar halinde yenmelidir. Hastanın beslenme esnasında acele edilmemeli ve besini çiğneyip yuttuğundan emin olmadan başka lokma verilmemelidir, hastanın besini kolayca yutmasını sağlamak için aralarda bir yudum su verilmelidir.
Besinlerin bir öğününde çok fazla yemek yerine az ve sıklıkla yenmelidir. Hasta yemeğini yedikten sonra hemen yatırılmamalı 30 dakika dik oturmalı ve de 2 saat sırt üstü yatırılmalı hastanın sağlığı için, hastalara dar ve sıkı kıyafetler giydirilmemeli.
Yediğimiz besinler hiçbiri tek başına vücudun ihtiyaçlarını karşılayamaz. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için sebze ve meyvelerden tüketilmeli, bu besinler damar hasarını azaltabiliyor ve kan basıncının dengede kalmasını sağlıyor. Kalsiyum ve potasyum için de süt, peynir ve yoğurt tüketilmelidir.
Hastaların beslenmeleri sonrasında kesinlikle ağız çalkalanmalıdır. Çünkü ağızda kalan besinler istemeyerek nefes borusuna kaçarak soluk borusunu tıkamaya ve akciğer enfeksiyona neden olabilir. Bunun için ağız içini eldivenle veya aspiratör kullanarak temizlenmelidir. Eğer hasta da kusma oluyorsa yan çevrilerek, kusmuğun içerisindeki nefes borusuna kaçmasını engellemektir. Eğer hastanın bilinci açıksa ise yapılabilecek en iyi ağız bakımı diş fırçalamaktır. Ağız bakımı yapılırken özel gargara solüsyonları ve karbonat kullanılabilir. Tıbbi tedavileri hekime görüşülerek yapılmalıdır. Hasta yatakları modellerimiz sayesinde bir hastanın tüm bakım işlemlerini gerçekleştirebilir ve onların rahat etmesini sağlayabilirsiniz.
Radikal Medikal Hasta Yatakları
İstanbul'un her bölgesine hasta yatağı kiralama ve satış hizmeti, firmamız tarafından hızlı ve ücretsiz teslimat garantisiyle sunulmaktadır.
Gsm: 0 541 211 03 22
Tel: 0 212 615 05 88
Firmamız üretimini yaptığımız ve satışa sunduğumuz ürünleri sergilemek amacıyla İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin tüm il ve ilçelerinde satış merkezleri kurmuştur. Müşterilerimize 24 saat hasta karyolası ve hasta yatağı kiralama hizmeti sunmayı taahhüt ediyoruz. Herhangi bir sorunuz veya talebiniz için lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
Sponsor ve Çözüm Ortağımız Firmalar
Hürriyet Medikal hasta yatağı kiralama
Kariyer Medikal hasta yatağı kiralama
Bu sitede yayınlanan yazılar ve görsellerin telif hakkı Radikal Medikal Hasta Yatağı Kiralama firmasına aittir.